Suomen teillä 50000 kaasuautoa vuonna 2030

Kaasuautojen määrä rajussa kasvussa

Suomen valtio on asettanut kovan tavoitteen ja pyrkii olemaan hiilineutraali vuonna 2035. Se tarkoittaa myös, että liikenteen päästöjä tulee leikata ja siirtyä autoilussa ympäristöystävällisempään suuntaan. Kaasuautot ovat tässä tavoitteessa merkittävässä roolissa, koska kaasuautoihin tankattava maakaasu on perinteisiä polttoaineita puhtaampaa. Maakaasun lisäksi ja entistä useammin kaasuautoihin tankataan biokaasua, joka on vielä maakaasuakin puhtaampaa. Biokaasun elinkaaren aikaiset hiilidioksidin nettopäästöt ovat uskomattomat nolla. Osana Suomen energia- ja ilmastostrategian tavoitetta kaasuautojen määrä tulisi olla vuoteen 2030 mennessä 50000 kappaletta.

Kaasuautojen määrä ylitti 10000 kappaleen rajan loppuvuodesta 2019

Suomen teillä jo yli 10000 kaasuautoa.

Kaasuautojen suosio on ollut kovassa kasvussa ja viime vuosina määrät ovat moninkertaistuneet. Vuoden 2019 aikana Suomeen rekisteröitiin huimat 4000 kaasuautoa ja loppuvuodesta ylitettiin 10000 kaasuauton määrä. Mikäli kasvuvauhti jatkuu yhtä kiivaana päästään 50000 kaasuauton tavoitteeseen etuajassa ja varmasti paljon ennen vuotta 2030.

Aja kaasulla ja hillitse ilmaston muutosta

Kaasuautojen määrän kasvun taustalla ei ole yhtä ainoaa syytä, vaan se on monen tekijän summa.   Ihmisten halu hillitä ilmastonmuutosta on lisännyt kiinnostusta vähäpäästöisempään autoiluun ja on saanut autoilijat pohtimaan muita vaihtoehtoja perinteisten fossiilisilla polttoaineilla kulkevien autojen tilalle. Ihmisten tietoisuus kaasuautoista on lisääntynyt ja kaasuautot nähdään houkuttelevana vaihtoehtona seuraavaksi autoksi tulevaisuudessa. Kun autokuume iskee seuraavan kerran, kannattaa tutustua kaasuautoihin ja biokaasulla ajamiseen tarkemmin. 

Tukitoimet ja kampanjat kasvun  vauhdittajat

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kannustaa autoilijoita muuntamaan bensa- tai dieselauton toimimaan kaasulla. Rahallista muuntotukea on saatavilla 30.11.2021 asti. Muuntotuen määrä on 1000 euroa, kun auto muutetaan kaasukäyttöiseksi. Auton muuntaaminen kaasuautoksi maksaa kahdesta neljään tuhatta euroa. Muutoksen jälkeen auto täytyy muutoskatsastaa.

Valtio-omisteisella kaasuyhtiöllä on ollut erilaisia kampanjoita, jotka ovat kannustaneet autoilijoita hankkimaan kaasuauton. Gasum Oy on tarjonnut edullista kiinteähintaisia ja määräaikaista kampanjahintaa biokaasulle käytetyn tai uuden kaasuauton hankkijoille. Lisäksi yhteistyössä eri automerkkien kanssa Gasum Oy on tarjonnut jopa ilmaiset biokaasut  vuodeksi tai kahdeksi. Tarjoukset ovat sisältäneet jonkinlaisen kulutuskaton esimerkiksi 1000kg  biokaasua vuodessa, jolla pääsee kaasujalasta riippuen 20000-30000 kilometriä.

 

 

 


Oletko kiinnostunut ostamaan kaasuauton tai kilpailuttamaan autosi vakuutukset?