Lidl päivittäistavaraketjun biojätteistä tuotetaan liikennekäyttöön soveltuvaa biokaasua

Lidlin ruokahävikistä Gasumin biokaasua

Lidl päivittäistavaraketju ja Gasum energiayhtiö ovat solmineet erittäin merkittävän yhteistyön. Yhteistyön tavoitteena on pienentää Lidlin myymälöiden aiheuttamia päästöjä jopa noin 200 tonnia vuosittain.

Lidl on alkanut toimittaa myymälöissä syntyneen ruokahävikin eli biojätteen Gasum Oy:n biokaasulaitoksille. Lidlin toimittamista biojätteistä tuotetaan liikennekäyttöön soveltuvaa biokaasua. Yhteistyön voimin syntyvää biokaasua käytetään rekassa, jolla Lidl hoitaa osan tavarankuljetuksistaan eri myymälöihin. Rekka kulkee pääkaupunkiseudulla, jossa biokaasun tankkausasemia on hyvin saatavilla. Biokaasulla täyteen tankatulla Lidl-rekalla voi kulkea vaikkapa Hangosta Utsjoelle ja takaisin eli käytännössä Suomeen päästä päähän.

Ruokahävikistä biokaasuksi

Tämä on merkittävä avaus päivittäistavarakaupalta ja hieno esimerkki pyrkimyksestä aidosti kohti ympäristöystävällisempaa tulevaisuutta. Toimittamalla esimerkiksi myymälöissä syntyneen ruokahävikin biokaasuksi valmistettavaksi, saadaan ekologisesti ja taloudellisesti kestämätön ruokahävikki muutettua hyötykäyttöön eikä ruokaa tarvitse muuten hävittää.

Biokaasu on lisäksi kotimainen ja uusiutuva energiamuoto ja sillä on mahdollista pienentää kasvihuonepäästöjä jopa 85 prosenttia polttoaineen elinkaaren aikana verrattuna esimerkiksi perinteisesti käytettyihin polttoaineisiin.

Lidl ja Gasum Oy

Lidl on vuonna 2002 Suomeen rantautunut saksalainen päivittäistavaraketju, joka kertoo vastuullisuuden olevan arkipäivää kaikessa toiminnassaan muun muassa ruokahävikin torjunnassa, jota Gasumin kanssa solmittu yhteistyö merkittävästi edistää.

Gasum Oy on Suomen valtion omistama ja vuonna 1994 perustettu energia- ja kaasunmyyntiyhtiö. Gasum omistaa Suomen maakaasun siirtoverkoston. Gasumin tuottaa biokaasua ja jakelee sitä nykyisen kaasuputkiverkostonsa tai erillisten biokaasusäiliöiden kautta.

Lue lisää yhteistyöstä seuraavasta linkistä: https://studio.kauppalehti.fi/gasum-puhtaampaa-energiaa/biojatteesta-biokaasuksi-nain-lidl-hyodyntaa-havikin-polttoaineeksi

 


Oletko kiinnostunut ostamaan kaasuauton tai kilpailuttamaan autosi vakuutukset?