Kaasuautoilun ABC

BIG

BIG-biokaasu on kotimaista Stormossenin, Etelä-Karjalan Jätehuollon ja Pirkanmaan jätehuollon yhdessä tuottamaa biokaasua.

Biokaasu

Biokaasu on uusiutuva energiamuoto ja täysin kotimainen polttoaine. Biokaasu ei ole fossiilinen polttoaine, kuten esimerkiksi maakaasu, bensiini, diesel ja polttoöljy. Biokaasun CO2-päästöt ovat 0g/km. Sen palaminen jopa vähentää ilmakehään pääsevän metaanin määrää. Metaani on haitallinen kasvihuonekaasu vapautettuja. Biokaasun voidaan valmistaa tankkausasemien läheisyydessä, jolloin sitä ei välttämättä tarvitse tuoda tankkausasemille kauempaa. Biokaasu ei ole katoava luonnonvara eikä se lopu koskaan.

CNG (Compressed Natural Gas)

CNG on liikennekäyttöön soveltuvaa paineistettua maakaasua ja sitä tankataan autoon noin 200 barin paineeseen. Se sisältää myös biokaasua. Maakaasun palaessa ei synny nokea, pölyä, raskasmetalleja eikä rikkipäästöjä.  Maa- ja biokaasu palaa puhtaammin ja ne päästävät huomattavasti vähemmän typen oksidi- (NOx) ja pienhiukkaspäästöjä. CNG on hajuton, ympäristöystävällinen ja taloudellinen polttoaine. Mahdollisten vuotojen huomaamiseen kaasuun on lisätty hajustetta.

CBG (Compressed Bio Gas)

Kts. Biokaasu.

Elenger

Elenger on virolainen energiayhtiö, joka pyrkii Suomen kaasumarkkinoille markkinoiden vapauduttua vuoden 2020 alussa.

Gasum

Gasum on Suomen valtion omistama kaasuyhtiö, joka ylläpitää kaasutankkausasemia Suomessa. Gasum omistaa Suomen maakaasun siirtoverkoston. Gasum tuo maakaasua maahan ja vastaa sen siirrosta sekä tukkumyynnistä. Yhtiö lisäksi käsittelee biojätettä ja tuottaa siitä muun muassa biokaasua. Gasum toimii Suomen lisäksi myös Ruotsissa.

G-Tec

Skodan käyttämä moottorimalli automerkin kaasuautoissa.

G-tron

Audin käyttämä moottorimalli automerkin kaasuautoissa.

Kaasuauto

Kaasua pääasiallisena polttoaineena käyttävää ajoneuvoa kutsutaan kaasuautoksi. Kaasuautoon tankataan maakaasua tai biokaasua. Kaasuautoissa on kuitenkin lähes poikkeuksetta toisena käyttövoimana bensiini, jota kaasuauto alkaa käyttämään automaattisesti polttoaineena kaasun loppuessa.

LBG

LBG  (Liquefied Bio Gas) on nesteytettyä biokaasua ja sitä käytetään erityisesti raskaan liikenteen ajoneuvoissa. Esimerkiksi Valio käyttää LBG:tä osassa maidonkeräysautoissaan. Valion tehtailla syntyneestä jätteestä valmistetaan biokaasua. LBG tankataan täysin turvalliseen ja eristettyyn tankkiin. Myös päivittäistavarakauppa Lidlin tavarakuljetuksista osa hoidetaan LBG:tä polttoaineena käyttävällä rekalla.

Maakaasu

Kts. CNG (Compressed Natural Gas)

TGI

Volkswagenin ja Seatin käyttämä moottorityyppi automerkkien kaasuautoissa.

Toimintamatka

Toimintamatka kertoo kokonaismatka-ajassa, joka yhdellä kaasutankillisella voidaan ajaa pisteestä A pisteeseen B. Normaalisti yhdellä kaasutankilla voidaan ajaa satoja kilometriä ja parhaimmillaan yli 500 kilometriä.

Vetyauto

Vetyauto tuottaa vedystä voimaa sähkömoottoriinsa. Vetyauton pakoputkesta tulee ainoastaan vettä ja lämpöä. Vetyauton ovat erittäin ympäristöystävällisiä. Vetyautojen pidetään seuraavan sukupolven autoina. Vetyauton tankkaus kestää noin 3 minuuttia ja toimintasäde on noin 500 kilometriä. Vetyautoilun suurimpia haasteita ovat vielä tällä hetkellä muun muassa tankkausasemien vähäisyys ja vetyautomallien määrä.


Oletko kiinnostunut ostamaan kaasuauton tai kilpailuttamaan autosi vakuutukset?