Kaasuauto

Kaasuauto

Kaasuautolla ajat edullisesti ja ekologisesti. Siinä alkuun heti kaksi hyvin yksinkertaista syytä, miksi kaasuautoilu kannattaa ja miksi se on järkevää. Kaasuauto onkin päästöjä vähentävän liikenteen edelläkävijän valinta. Näiltä sivuilta löydät puolueetonta tietoa kaasuautoista, biokaasusta, kaasuautoilusta ja siihen liittyvistä asioista sekä ilmiöistä.

Kaasuautot ovat vielä varsin monelle suomalaiselle uusi asia, vaikka kaasuautot itsessään ovatkin vanha keksintö. Kaasun käyttö autojen polttoaineena alkoi toisen maailman sodan jälkeen 1930-luvulla.

Kaasuauto vastaa monilta käyttöominaisuuksiltaan ja suorituskyvyltään automerkin vastaavaa bensiinimallia. Kaasuautoja on tarjolla eri koko luokissa usealta automerkiltä aina henkilöautoista hyötyajoneuvoihin.

Tarjonta voisi olla toki laajempikin. Autokaupoissa myytävien uusien kaasuautojen lisäksi käytettyjen autojen markkinoilla myynnissä on reilut 600 kaasulla kulkevaa autoa (Tilanne Nettiauto.fi -sivuston mukaan toukokuussa 2020).  Suomessa tällä hetkellä myynnissä olevat kaasuautot löydät täältä.

Eniten myydyin kaasuautomalli vuonna 2019 oli Skoda Octavia G-Tec, joita myytiin 1089 kappaletta. Vuoden 2020 alussa huhtikuun loppuun mennessä kaasuautoja myytiin yhteensä 493 kappaletta. Skoda Octavia G-Tec:in jälkeen suosituimmat kaasuautomallit olivat Seat Leon ja Volkswagen Golf. 

Kaasuautoilun suosio kovassa kasvussa

Kaasuautoilun suosio on ollut viime vuosina rajussa kasvussa. Vuonna 2019 kaasuautojen määrä tuplaantui Suomessa. Tällä hetkellä Suomen teillä liikkuu jo reilut 10000 kaasuautoa (tilanne 4/2020). Katso videolta. mikä sai Juhan valitsemaan seuraavaksi autokseen kaasuauton. Kaasuautojen suosiota ovat siivittineet tietoisuuden lisääntyminen, ihmisten tahto vähentää autoilun aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä, valtion tarjoamat romutus- ja muuntopalkkiot sekä kaasuyhtiö Gasum Oy:n ja eri automerkkien yhteistyössä lanseeraamat kiinteähintaiset biokaasun tankkauskampanjat. Näissä kampanjoissa käytetyn kaasuauton ostaja on saanut tankata biokaasua esimerkiksi vuoden ajan edulliseen 59 euron kuukausihintaan tai uuden kaasuauton ostaja saa biokaasut veloituksetta jopa kahdeksi vuodeksi tietyin rajoituksin. 

Suomen valtion tavoitteena on saada vuoteen 2030 mennessä 50000 kaasuautoa Suomen teille. Kaasuautojen määrä Suomen teillä on kovassa kasvussa  ja niitä onkin liikenteessä vuoden 2020 alussa noin 10000 kappaletta. Mikäli kaasuautoilun suosion kasvu tulee jatkumaan samanlaisena, tullaan valtion tavoite rikkomaan helposti ja vuosia etuajassa.

Autoilun murroksessa puhuttaessa kaasuautot ovat jääneet ja jäävät helposti taka-alalle, vaikka kaasuautoille ja niissä käytettävällä polttoaineella biokaasulla on tarjolla merkittävä rooli tulevaisuudessa puhuttaessa esimerkiksi autoilun vaikutuksista ilmaston muutokseen.  

Kaasuautoilu

Julkista keskustelua on käyty viime aikoina paljon autoilun ympäristövaikutuksien ja ekologisen autoilun ympärillä. Kaasuautoilun tuottamat päästöt ovat huomattavasti pienemmät kuin perinteisellä bensa- tai dieselautolla. Katso videolta Juhan kommentit ja kokemukset kaasuautoilusta ensimmäisen tuhannen kilometrin jälkeen. 

Kaasuautoilun aloittamisen kynnys on matala, koska autot eivät ole merkittävästi perinteisiä bensa- tai dieselautoja kalliimpia, jos ovat kalliimpia ollenkaan. Suomessa myynnissä olevat kaasuautot ovat niin sanotusti bifuel-malleja eli tavanomaisesti kaasuautoissa on kaasusäiliöiden lisäksi myös bensatankki, joten kaasun loppuessa lähimmälle asemalla hurauttaa autosi toisella polttoaineella. Kaasuautojen toimintamatkat ovat jo lähtökohtaisesti useita satoja kilometrejä. Kaasulla voit ajaa automallista ja -tyypistä riippuen 300-500 kilometriä ja autoissa olevan bensatankin ansiosta jopa toiset 500 kilometriä. Vanhemman sukupolven kaasuautoissa bensatankki on isompi, lähes normaalikokoinen. Silloin  auton tavaratila voi jäädään pienemmäksi. Uusimmissa kaasuautoissa ei tavaratilan koosta ole haluttu liikaa tinkiä, joten bensatankit ovat pienempiä.  

Kaasuauton tankkaus

Kaasuauton tankkaaminen on helppoa ja vaivatonta. Tyhjän tankin täyteen tankkaus kestää vain noin kolme minuuttia ja tapahtuu niin sanotusti handsfree eli kädet vapaana tankkauspistoolin kiinnittämisen jälkeen. Katso tästä kuinka kaasuauto tankataan.

Biokaasu – kotimainen ja uusiutuva polttoaine

Oman hienon lisämausteensa kaasuautoiluun biokaasu. Biokaasu on kotimainen ja uusiutuva polttoaine, jota voidaan valmistaa vaikkapa jokaisen kotona syntyvästä biojätteestä tai esimerkiksi kauppojen ruokahävikistä. Biokaasun avulla voidaan vähentää koko elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä peräti 85 prosenttia. Kun ajat biokaasulla ovat nettopäästösi nolla, koska hiilidioksidin määrä ei kasva ilmakehässä. Autoillessa ja biokaasun palaessa syntyy hiilidioksidipäästöjä, kuten myös biojätteen hajotessa muulla tapaa.

Kaasuautoilu on ekoteko

Ajaessasi kaasulla, ajat ekologisemmin verrattuna perinteisiin bensa- tai dieselautoihin ja jopa hybridiautoihin, joissa toisena voiman lähteenä on sähkö. Kaasuauto onkin ympäristötietoisen autoilijan valinta. Kaasuautoon voit tankata polttoaineeksi joko maakaasua tai biokaasua.

 

Maakaasua tai biokaasua

Jos käytät polttoaineena maakaasua, ovat sen palamisessa syntyvät hiilidioksidipäästöt noin 25 prosenttia matalammat kuin polttoaineena bensaa käyttävän auton päästöt. Biokaasulla ajaessa syntyy hiilidioksidia myös sen palaessa, mutta ilmakehässä hiilidioksidin määrä ei kasva eli hiilidioksidipäästöt ovat laskennallisesti nolla. Tämä perustuu siihen, että biohajoavaan raaka-aineeseen sitoutuu hiilidioksidia sama määrä, kuin sitä vapautuu biokaasun palamisessa. Todellisen ekoteon teet tankkaamalla biokaasua. 

Tankkausverkosto laajenee

Voit tankata kaasua kaasuasemilla eripuolilla Suomea. Kaasuasemien verkosto on kattava eteläisessä ja läntisessä Suomessa ja se mahdollistaa pelkällä kaasulla ajamisen kaasuauton toimintamatkan ollessa noin 300-500 kilometriä. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sen harvemmaksi kaasuasemat käyvät ainakin toistaiseksi. Pohjoisin kaasuasema on tällä hetkellä Oulussa ja itäisin kaasuasema löytyy Imatralta.   

Suurin osa tankkausasemista ovat valtion omistaman kaasuyhtiö Gasumin ylläpitämiä ja niiden lisäksi löytyy jonkin verran pienempien toimijoiden, esimerkiksi yksittäisten energiayhtiöiden ylläpitämiä, kaasuasemia. Joidenkin kaasuasemien käyttö vaatii asiakkaaksi rekisteröitymisen ennen tankkausta.

Biokaasu on innoittanut yksityisiä yrityksiä valmistamaan biokaasua ja avaamaan omia biokaasun tankkausasemia. Gasumin ylläpitämiä tankkausasemia on tällä hetkellä 33 kappaletta ja muiden toimijoiden kaasutankkausasemia on 14. Suomen Energiaosuuskunta tuottavammin SEO aikoo avata Oulun alueelle vuonna 2020 kaksi kaasuasemaa. Myös ST1-ketjulla on asemia, joilta saa kaasua.  Kaasutankkausasemien määrä on ollut hienoisessa kasvussa. Kaasun jakeluverkko vapautuu kilpailulle vuoden 2020 alusta alkaen ja uusia toimijoita Suomen kaasumarkkinoille on luvassa. ST1-huoltoasemaketjulla on joillakin asemillaan mahdollisuus tankata myös biokaasua. 

Vaikka pohjoisessa Suomessa ei kaasutankkausasemia Oulun yläpuolella ole, niin matkasi Lappiin ei jää tästä kiinni. Tankatessasi Oulussa kaasutankin täyteen pääset muutaman sata kilometriä eteenpäin kaasulla ja sen jälkeen matkasi jatkuu bensalla. Suunnittelemalla matkareitin optimaaliseksi voit varmistaa mahdollisimman pitkän ajomatkan kaasun turvin.   Suomessa myynnissä olevissa kaasuautoissa löytyy kaasusäiliön lisäksi myös bensatankki, joten kaasun loppuessa matkasi jatkuu bensan voimin.

Kun kaasu loppuu, niin matka  jatkuu bensan voimin. Käyttövoiman vaihto kaasusta bensaan tapahtuu automaattisesti ja huomaamattasi. Katso käyttövoiman vaihtuminen tästä. Kaasuautot käyttävät ensisijaisena polttoaineenaan kaasua ja vaihtavat vasta sen loppuessa toiseen polttoaineeseen. Tankkauksen perusajatus on samankaltainen kuin bensa- tai dieselautoa tankatessa ja tankkaus kestää suunnilleen yhtä kauan. 

Jos lähdet autoilemaan Eurooppaan, niin pärjäät kaasuautolla mainiosti. Euroopan alueella kaasun (CNG) tankkausasemia on noin 4000 kappaletta. Naapurimaa Ruotsissakin on reilut 180 tankkausasemaa. Kaasuasemien lukumäärä kasvaa koko ajan Euroopassa ja Suomessa. 

Kaasun tankkausasemat Suomessa

Henkilöautojen tankkausasemat

Espoo   Kuitinmäentie 26 (Gasum)
Espoo   Espoontie 21 (Gasum)
Espoo   Perkkaantie 17 (Gasum)
Forssa   Voimalankatu 56 (EG Biogas Station)
Hamina   Helsingintie 1 B (ST1)
Helsinki   Vanha Talvitie 21 (Gasum)
Helsinki   Tattariharjuntie 41 (Gasum)
Helsinki   Viilarintie 7 (Gasum)
Helsinki   Hakamäenkuja 1 (Gasum)
Hyvinkää   Kerkkolankatu 39 (Gasum)
Hyvinkää   Haapasaarentie 75 (Nivos Energia)
Hämeenlinna   Paroistentie 2 (Gasum)
Imatra   Kertakaari 4 (Gasum)
Jyväskylä   Metsälehmuksentie 9 (Gasum)
Jyväskylä   Ronsuntaipaleentie 204 (Mustankorkea)
Jyväskylä   Vasarakatu 29 (Mustankorkea)
Järvenpää   Diggarinkatu 8 (Gasum)  TULOSSA
Kotka   Haminantie 1 (Gasum)
Kouvola   Tommolankatu 5 (Gasum)
Kuopio   Kranaattikuja 2 (Gasum)
Lahti   Linnaistentie 2 (Gasum)
Lahti   Pohjoinen Liipolankatu 6 (Gasum)
Lappeenranta   Simolantie 14 (Gasum)
Lempäälä   Varastotie 11 (Lempäälän Lämpö)
Leppävesi   Vaajakoskentie 104 (Metener Oy)
Lieto   Eteläkaari 1 (Gasum)  TULOSSA
Lohja   Mineraalintie 1 (Gasum)
Lohja   Tytyrinkatu 4 (Gasum)
Mikkeli   Ursuksentie 14 (Etelä-Savon Energia)
Mikkeli   Graanintie 1 (Etelä-Savon Energia)
Mäntsälä   Lahdentie 23 (ST1)
Nokia   Kerhokatu 6 (Leppäkosken Lämpö)
Oulu   Ruskonniityntie 10 (Ruskon Biokaasu)
Oulu   Tyrnäväntie 6 (Gasum)
Pori   Maamiehenkatu 2 (Gasum)
Porvoo   Harabackankatu 16 (Gasum)
Raisio   Itäniityntie 15 (Gasum)
Riihimäki   Merkoksenkatu 2 (Gasum)
Salo   Ruoksniementie 1 (Gasum)
Seinäjoki   Piirturiväylä 1 (Gasum)
Tampere   Energiankatu 5 (Gasum)
Tampere   Viinikankatu 40 (Gasum)
Turku   Tuontiväylä 2 (Gasum)
Uusikaarlepyy   Läntinen Jepuantie 228 (Jeppo Biogas)
Vaasa   Stormossenintie 2 (Stormossenintie)
Vantaa   Klinkkerikaari 1 (Gasum)
Vantaa   Porttisuontie 18 (Gasum)
Vantaa  Tuupakantie 25 (Gasum)

Raskaan liikenteen tankkausasemat

Helsinki   Provianttikatu 6 (Gasum)
Jyväskylä   Metsälehmuksentie 9 (Gasum)
Kuopio   Kranaattikuja 2 (Gasum)
Lahti   Linnaistentie 2 (Gasum)
Oulu   Terminaalitie 1 (Gasum)
Seinäjoki   Piirturiväylä 1 (Gasum)
Turku   Tuontiväylä 2 (Gasum)
Vantaa   Tuupakantie 25 (Gasum)

Tankkausasemat Euroopassa

Eri puolilta Eurooppaa löydät runsaasti kaasuasemia sekä henkilöautojen että raskaan kaluston tarpeisiin.  Kaikki Euroopan kaasuasemat löydät tästä.

Kaasuauton huoltaminen

Kaasuautoissa on käytössä bensiinitekniikkaan perustuva kaksoispolttoainejärjestelmä. Auton moottori ja huolto eivät poikkea esimerkiksi tavallisen bensa-auton huoltamisesta. Kaasuauton suositeltava huoltoväli on 15000 kilometriä. Kaasuauton öljyjen vaihtoväli on lyhyempi kuin bensa- tai dieselautoilla ja öljyt on vaihdettava keskimäärin kerran vuodessa. 

Kaasuautoilu on edullista

Kaasuautoillessa säästät ympäristöä ja myös rahaa. Kaasu on polttoaineena huomattavasi edullisempaa kuin diesel tai bensa. Maakaasun vertailuhinta bensaan verrattuna on noin 0,833 euroa / litra ja biokaasun vastaavasti noin 0,974 euroa / litra.

Gasumilla ja autonvalmistajilla on ollut erilaisia kampanjoita, joiden aikana biokaasua on voinut tankata esimerkiksi kiinteään kuusihintaan määräaikaisesti ja jopa vuoden ajan ilmaiseksi. Kaasuautoilija maksaa käyttövoimaveroa, joka on vuositasolla noin 200 euroa eli vero on merkittävästi edullisempi kuin esimerkiksi dieselauton omistajan maksama vero. Kokonaisuudessaan kaasuautoilu on noin kolmanneksen halvempaa kuin ajaminen bensa-autolla.


Kaasuautot

Kaasuautoja löytyy monelta automerkiltä muun muassa Seatilta, Volkswagenilta, Opelilta, Skodalta ja Audilta. Kaasuautoja tuodaan paljon myös ulkomailta esimerkiksi Ruotsista. Bensiiniautoja voi muuntaa kaasuautoiksi. Muutos maksaa autosta riippuen noin 2000-4000€. Valtio myöntää muutostöitä varten 1000 euron muutostuen 2021 asti. Muutoksessa kaasutankki asetetaan yleensä auton tavaratilaan, mikä rajoittaa tavaratilan käyttöä tai ainakin pienentää sitä. Muutoksen jälkeen järjestelmä testataan ja auto muutoskatsastetaan.


Oletko kiinnostunut ostamaan kaasuauton tai kilpailuttamaan autosi vakuutukset?