Kaasuauto
Kaasuautolla ajat edullisesti ja ekologisesti. Siinä alkuun heti kaksi hyvin yksinkertaista syytä, miksi kaasuautoilu kannattaa ja miksi se on järkevää. Kaasuauto onkin päästöjä vähentävän liikenteen edelläkävijän valinta. Näiltä sivuilta löydät puolueetonta tietoa kaasuautoista, biokaasusta, kaasuautoilusta ja siihen liittyvistä asioista sekä ilmiöistä.
Kaasuautot ovat vielä varsin monelle suomalaiselle uusi asia, vaikka kaasuautot itsessään ovatkin vanha keksintö. Kaasun käyttö autojen polttoaineena alkoi toisen maailman sodan jälkeen 1930-luvulla.
Kaasuauto vastaa monilta käyttöominaisuuksiltaan ja suorituskyvyltään automerkin vastaavaa bensiinimallia eikä kaasuautolla ajaminen poikkea mitenkään esimerksi bensiini- tai diesel autoon verrattuna. Kaasuautoja on tarjolla eri koko luokissa usealta automerkiltä aina henkilöautoista hyötyajoneuvoihin.
Tarjonta voisi olla toki laajempikin. Autokaupoissa myytävien uusien kaasuautojen lisäksi käytettyjen autojen markkinoilla myynnissä on satoja kaasulla kulkevaa autoa (Tilanne Nettiauto.fi -sivuston mukaan huhtikuussa 2022). Suomessa tällä hetkellä myynnissä olevat kaasuautot löydät täältä.
Kaasuauto ulkomailta
Kaasuautoja voit tuoda maahan myös ulkomailta joko itse tai autokaupan avulla. Ulkomailla valikoimaa löytyy selvästi enemmän kuin Suomesta ja sieltä voi lyötyä esimerkiksi kaasulla kulkeva esimerkiksi Porsche Taycan. Saksassa myynnissä olevia kaasuautoja pääset katselemaan täältä.

Ruotsista on tuotu perinteisesti Suomeen runsaasti autoja. Näiden autojen joukossa on myös kaasuautoja. Ruotsissa kaasuautojen valikoima on ollut laajempi kuin Suomessa ja saatavilla on esimerkiksi kaasu-Volvoja. Ruotsissa myynnissä olevia kaasuautoja pääset pääset katselemaan täältä.

Myydyimmät kaasuautot Suomessa
Eniten myydyin kaasuautomalli vuonna 2019 oli Skoda Octavia G-Tec, joita myytiin 1089 kappaletta. Vuoden 2020 alussa huhtikuun loppuun mennessä kaasuautoja myytiin yhteensä 493 kappaletta. Skoda Octavia G-Tec:in jälkeen suosituimmat kaasuautomallit olivat Seat Leon ja Volkswagen Golf. Vuoden 2020 myydyin kaasuauto oli Seat Leon St Farmari.
Kaasuautoilun suosio kovassa kasvussa
Kaasuautoilun suosio on ollut viime vuosina rajussa kasvussa. Vuonna 2019 kaasuautojen määrä tuplaantui Suomessa. Vuonna 2020 Suomen teillä liikkui reilut 10000 kaasuautoa ja vuoden 2021 lopussa reilut 14000 kaasuautoa. Katso videolta. mikä sai Juhan valitsemaan seuraavaksi autokseen kaasuauton. Kaasuautojen suosiota ovat siivittineet tietoisuuden lisääntyminen, ihmisten tahto vähentää autoilun aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä, valtion tarjoamat romutus- ja muuntopalkkiot sekä kaasuyhtiö Gasum Oy:n ja eri automerkkien yhteistyössä lanseeraamat kiinteähintaiset biokaasun tankkauskampanjat. Näissä kampanjoissa käytetyn kaasuauton ostaja on saanut tankata biokaasua esimerkiksi vuoden ajan edulliseen 59 euron kuukausihintaan tai uuden kaasuauton ostaja saa biokaasut veloituksetta jopa kahdeksi vuodeksi tietyin rajoituksin.
Suomen valtion tavoitteena on saada vuoteen 2030 mennessä 50000 kaasuautoa Suomen teille. Kaasuautojen määrä Suomen teillä on kovassa kasvussa ja niitä onkin liikenteessä vuoden 2022 alussa noin 15000 kappaletta. Mikäli kaasuautoilun suosion kasvu tulee jatkumaan samanlaisena, tullaan valtion tavoite rikkomaan helposti ja vuosia etuajassa.
Autoilun murroksessa puhuttaessa kaasuautot ovat jääneet ja jäävät helposti taka-alalle, vaikka kaasuautoille ja niissä käytettävällä polttoaineella biokaasulla on tarjolla merkittävä rooli tulevaisuudessa puhuttaessa esimerkiksi autoilun vaikutuksista ilmaston muutokseen.
Kaasuautoilu
Julkista keskustelua on käyty viime aikoina paljon autoilun ympäristövaikutuksien ja ekologisen autoilun ympärillä. Kaasuautoilun tuottamat päästöt ovat huomattavasti pienemmät kuin perinteisellä bensa- tai dieselautolla. Katso videolta Juhan kommentit ja kokemukset kaasuautoilusta ensimmäisen tuhannen kilometrin jälkeen.
Kaasuautoilun aloittamisen kynnys on matala, koska autot eivät ole merkittävästi perinteisiä bensa- tai dieselautoja kalliimpia, jos ovat kalliimpia ollenkaan. Suomessa myynnissä olevat kaasuautot ovat niin sanotusti bifuel-malleja eli tavanomaisesti kaasuautoissa on kaasusäiliöiden lisäksi myös bensatankki, joten kaasun loppuessa lähimmälle asemalla hurauttaa autosi toisella polttoaineella. Kaasuautojen toimintamatkat ovat jo lähtökohtaisesti useita satoja kilometrejä. Kaasulla voit ajaa automallista ja -tyypistä riippuen 300-500 kilometriä ja autoissa olevan bensatankin ansiosta jopa toiset 500 kilometriä. Vanhemman sukupolven kaasuautoissa bensatankki on isompi, lähes normaalikokoinen. Silloin auton tavaratila voi jäädään pienemmäksi. Uusimmissa kaasuautoissa ei tavaratilan koosta ole haluttu liikaa tinkiä, joten bensatankit ovat pienempiä.
Kaasuauton tankkaus
Kaasuauton tankkaaminen on helppoa ja vaivatonta. Tyhjän tankin täyteen tankkaus kestää vain noin kolme minuuttia ja tapahtuu niin sanotusti handsfree eli kädet vapaana tankkauspistoolin kiinnittämisen jälkeen. Katso tästä kuinka kaasuauto tankataan.
Huom!
Kun olet tankkaamassa omaa kaasuautoa tankkausasemalla, niin muistathan irrottaa tankkausletkun autostasi tankkauksen jälkeen ennen kuin lähdet liikkeelle. Näin vältät tankkausaseman ja oman autosi vaurioitumisen.
Ai miksi tämä huomio? Kaasuautoa tankatessa tankkauspistooli lukitaan kiinni autoon tankkauksen ajaksi. Monesti tankkaaja menee tankkausta odotellessa autoon istumaan sen sijaan, että seisoisi auton vieressä tankkausta päättymistä odottaessa. Kuljettajan istua autossa ja keskittymisen herpaantuessa tapahtuu monesti niin, että kuljettaja ei muista käydä irrottamassa tankkausletkua ja lähtee ajamaan pois. Tällöin letku irtoaa tankkasuasemasta.
Kaasuauton turvallisuus
Kaasuauto on yhtä turvallinen valinta kuin jokin muu polttomoottorilla varustettu auto. Kaasuautot eivät räjähdä kolaritilanteessa sen helpommin kuin esimerkiksi bensa- tai dieselautot. Kaasu on jopa turvallisempaa kuin bensiini, koska kaasu ei syty yhtä helposti palamaan. Lisäksi kaasun syttymispiste on paljon korkeampi kuin bensiinillä.
Tankattavan kaasun ominaisuudet on otettu huomioon kaasuautojen tekniikassa. Kaasuautoissa käytetty metaani on ilmaa kevyempi eli kaasu haihtuu nopeasti. Autoihin tankattava kaasu ei syty helposti. Kaasun vuotaminenkaan polttoainejärjestelmästä ei ole yleistä, vaikka joskus saatat kaasunhajun haistaakin.
Kaasuautoissa on pakollisena ongelmatilanteita varten kaasujärjestelmän turvalaitteet. Esimerkiksi mikäli kaasusäiliö jostain syystä sattuisi kuumenemaan, lähtee kaasu purkautumaan ulos tankista lämpösulakkeen kautta turvallisesti ja suhteellisen nopeasti alle kahdessa minuutissa.
Metaani
Autoihin tankattava kaasu on metaania. Se on hajontonta, mautonta, myrkytöntä ja väritöntä. Kaasun tuoksu on peräisin hajusteista, joita on lisätty sen havaitsemiseksi metaaniin.
Metaani ei syty itsestään helposti, vaan sen itsesyttymien vaatii 600 celsiusasteen lämpötilan syttyekseen itse. Ilmassa metaani syttyy ainoastaan, kun sen pitoisuus ilmassa on viidestä prosentista viiteentoista prosenttiin. Ilmaa kevyempänä se haihtuu nopeasti eikä jää ilmaan päästessään paikalleen leijailemaan. Sisätiloistakin sen saa pois nopeasti tuulettamamalla. Näiden faktojen valossa metaani. syttyminen vaatii sille lähes täydelliset olosuhteet.
Biokaasu – kotimainen ja uusiutuva polttoaine
Oman hienon lisämausteensa kaasuautoiluun biokaasu. Biokaasu on kotimainen ja uusiutuva polttoaine, jota voidaan valmistaa vaikkapa jokaisen kotona syntyvästä biojätteestä tai esimerkiksi kauppojen ruokahävikistä. Biokaasua valmistuminen kestää muutaman viikon paikallisella biokaasulaitoksella. Biokaasun avulla voidaan vähentää koko elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä peräti 85 prosenttia. Kun ajat biokaasulla ovat nettopäästösi nolla, koska hiilidioksidin määrä ei kasva ilmakehässä. Autoillessa ja biokaasun palaessa syntyy hiilidioksidipäästöjä, kuten myös biojätteen hajotessa muulla tapaa.
Kaasuautoilu on ekoteko
Ajaessasi kaasulla, ajat ekologisemmin verrattuna perinteisiin bensa- tai dieselautoihin ja jopa hybridiautoihin, joissa toisena voiman lähteenä on sähkö. Kaasuauto onkin ympäristötietoisen autoilijan valinta. Kaasuautoon voit tankata polttoaineeksi joko maakaasua tai biokaasua.
Maakaasua tai biokaasua
Jos käytät polttoaineena maakaasua, ovat sen palamisessa syntyvät hiilidioksidipäästöt noin 25 prosenttia matalammat kuin polttoaineena bensaa käyttävän auton päästöt. Biokaasulla ajaessa syntyy hiilidioksidia myös sen palaessa, mutta ilmakehässä hiilidioksidin määrä ei kasva eli hiilidioksidipäästöt ovat laskennallisesti nolla. Tämä perustuu siihen, että biohajoavaan raaka-aineeseen sitoutuu hiilidioksidia sama määrä, kuin sitä vapautuu biokaasun palamisessa. Todellisen ekoteon teet tankkaamalla biokaasua.
Tankkausverkosto laajenee
Voit tankata kaasua kaasuasemilla eripuolilla Suomea. Kaasuasemien verkosto on kattava eteläisessä ja läntisessä Suomessa ja se mahdollistaa pelkällä kaasulla ajamisen kaasuauton toimintamatkan ollessa noin 300-500 kilometriä. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sen harvemmaksi kaasuasemat käyvät ainakin toistaiseksi. Pohjoisin kaasuasema on tällä hetkellä Oulussa ja itäisin kaasuasema löytyy Imatralta.
Suurin osa tankkausasemista ovat valtion omistaman kaasuyhtiö Gasumin ylläpitämiä ja niiden lisäksi löytyy jonkin verran pienempien toimijoiden, esimerkiksi yksittäisten energiayhtiöiden ylläpitämiä, kaasuasemia. Joidenkin kaasuasemien käyttö vaatii asiakkaaksi rekisteröitymisen ennen tankkausta.
Biokaasu on innoittanut yksityisiä yrityksiä valmistamaan biokaasua ja avaamaan omia biokaasun tankkausasemia. Gasumin ylläpitämiä tankkausasemia on tällä hetkellä noin 40 kappaletta ja muiden toimijoiden kaasutankkausasemia on noin 30. Kaasun jakeluverkko vapautui kilpailulle vuoden 2020 alusta alkaen. Tämän johdosta uusia toimijoita on syntynyt Suomen kaasumarkkinoille esimerkiksi Stormossanin, Pirkanmaan Jätehuollon ja Etelä-Karjalan Jätehuollon BIG-biokaasubrändi. Myös ST1-huoltoasemaketjulla on joillakin asemillaan mahdollisuus tankata myös biokaasua.
Vaikka pohjoisessa Suomessa ei kaasutankkausasemia Oulun yläpuolella ole, niin matkasi Lappiin ei jää tästä kiinni. Tankatessasi Oulussa kaasutankin täyteen pääset muutaman sata kilometriä eteenpäin kaasulla ja sen jälkeen matkasi jatkuu bensalla. Suunnittelemalla matkareitin optimaaliseksi voit varmistaa mahdollisimman pitkän ajomatkan kaasun turvin. Suomessa myynnissä olevissa kaasuautoissa löytyy kaasusäiliön lisäksi myös bensatankki, joten kaasun loppuessa matkasi jatkuu bensan voimin.
Kun kaasu loppuu, niin matka jatkuu bensan voimin. Käyttövoiman vaihto kaasusta bensaan tapahtuu automaattisesti ja huomaamattasi. Katso käyttövoiman vaihtuminen tästä. Kaasuautot käyttävät ensisijaisena polttoaineenaan kaasua ja vaihtavat vasta sen loppuessa toiseen polttoaineeseen. Tankkauksen perusajatus on samankaltainen kuin bensa- tai dieselautoa tankatessa ja tankkaus kestää suunnilleen yhtä kauan.
Oulun pohjoispuolelle Tornioon on suunnitteilla biokaasulaitos, jos biokaasua voisi liikennekäyttöön olla saatavilla loppuvuodesta 2023. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan hankkeen etenemistä. Kaasuautoilijat ovat toivoneet tankkausasemaa Rovaniemelle, josta on hyvä jatkaa matkaa eri puolille Lappia.
Jos lähdet autoilemaan Eurooppaan, niin pärjäät kaasuautolla mainiosti. Euroopan alueella kaasun (CNG) tankkausasemia on noin 4000 kappaletta. Naapurimaa Ruotsissakin on reilut 180 tankkausasemaa. Kaasuasemien lukumäärä kasvaa koko ajan Euroopassa ja Suomessa.

Kaasun tankkausasemat Suomessa
Henkilöautojen tankkausasemat
Ala-Temmes Jyväskyläntie 69 (SEO)
Espoo Kuitinmäentie 26 (Gasum)
Espoo Espoontie 21 (Gasum)
Espoo Perkkaantie 17 (Gasum)
Forssa Voimalankatu 56 (EG Biogas Station – HUOM: Vaatii rekisteröinnin)
Haapavesi Virtalantie 35 (Vuorenmaan biokaasu)
Hamina Helsingintie 1 B (ST1)
Helsinki Vanha Talvitie 21 (Gasum)
Helsinki Tattariharjuntie 41 (Gasum)
Helsinki Hakamäenkuja 1 (Gasum)
Hyvinkää Kerkkolankatu 39 (Gasum)
Hyvinkää Haapasaarentie 75 (Nivos Energia)
Hämeenlinna Paroistentie 2 (Gasum)
Hämeenlinna Turun valtatie 199 (Gasum)
Imatra Kertakaari 4 (Gasum)
Imatra Sauramonkuja 5-7 (BIG)
Isokyrö Kalpatie 2 ( Jepuan biokaasulaitos)
Jepua Läntinen Jepuantie 288 (Jepuan biokaasulaitos)
Jyväskylä Metsälehmuksentie 9 (Gasum)
Jyväskylä Ronsuntaipaleentie 204 (Mustankorkea)
Jyväskylä Vasarakatu 29 (Mustankorkea)
Järvenpää Diggarinkatu 8 (Gasum)
Kotka Haminantie 1 (Gasum)
Kotka Jylpyntie 38 (Gasum)
Kouvola Tommolankatu 5 (Gasum)
Kuopio Kranaattikuja 2 (Gasum)
Lahti Ajokatu 53 (Gasum)
Lahti Linnaistentie 2 (Gasum)
Lappeenranta Eteläkatu 5 (BIG)
Lappeenranta Simolantie 14 (Gasum)
Lappeenranta Hulkonmäentie 130 (BIG)
Lempäälä Varastotie 11 (Lempäälän Lämpö – HUOM: Vaatii rekisteröinnin)
Leppävesi Vaajakoskentie 104 (Metener Oy)
Lieto Eteläkaari 1 (Gasum)
Lohja Mineraalintie 1 (Gasum)
Lohja Tytyrinkatu 4 (Gasum)
Luumäki Kanervatie 4 (BIG)
Mikkeli Graanintie 1 (Etelä-Savon Energia)
Mikkeli Insinöörinkatu 7B (Etelä-Savon Energia)
Mikkeli Ursuksentie 14 (Etelä-Savon Energia)
Mäntsälä Lahdentie 23 (ST1)
Nokia Kerhokatu 6 (Leppäkosken Lämpö)
Nokia Koukkujärventie 361 (BIG ja avautumassa kesällä 2022)
Oulu Kaakkurinojantie 1 (SEO)
Oulu Ruskonniityntie 10 (Ruskon Biokaasu / Kiertokaari)
Oulu Tyrnäväntie 6 (Gasum)
Parikkala Koirniementie 6 (BIG)
Pertunmaa Hennalantie 10 (ESE Kuortti)
Pietarsaari Kuusisaarentie 1 (Jepuan biokaasulaitos)
Pirkkala Teollisuustie 2 (Gasum)
Pori Maamiehenkatu 2 (Gasum)
Porvoo Harabackankatu 16 (Gasum)
Raisio Itäniityntie 15 (Gasum)
Riihimäki Merkoksenkatu 2 (Gasum)
Salo Ruoksniementie 1 (Gasum)
Seinäjoki Piirturiväylä 1 (Gasum)
Sipoo Keuksuontie 4 ( Gasum ja avautumassa 05-06/2022)
Säkylä Kauniinsannantie 10 (VSS Biopower Oy)
Tampere Energiankatu 5 (Gasum)
Tampere Murskekatu 1 (Gasum)
Tampere Viinikankatu 40 (Gasum)
Tampere Hyötyvoimankuja 2 (BIG, tulossa)
Turku Tuontiväylä 2 (Gasum)
Tuusula Puistometsäntie 1
Uusikaarlepyy Läntinen Jepuantie 228 (Jeppo Biogas)
Vaasa Kiitokaari 2 (BIG)
Vaasa / Mustasaari Stormossenintie 3 (BIG)
Vantaa Klinkkerikaari 1 (Gasum)
Vantaa Länsisalmentie 3 (Gasum)
Vantaa Porttisuontie 18 (Gasum)
Vantaa Tuupakantie 25 (Gasum)

Raskaan liikenteen tankkausasemat
Helsinki Provianttikatu 6 (Gasum)
Jyväskylä Metsälehmuksentie 9 (Gasum)
Kuopio Kranaattikuja 2 (Gasum)
Lahti Linnaistentie 2 (Gasum)
Oulu Terminaalitie 1 (Gasum)
Seinäjoki Piirturiväylä 1 (Gasum)
Turku Tuontiväylä 2 (Gasum)
Vantaa Tuupakantie 25 (Gasum)
Tankkausasemat Euroopassa
Eri puolilta Eurooppaa löydät runsaasti kaasuasemia sekä henkilöautojen että raskaan kaluston tarpeisiin. Kaikki Euroopan kaasuasemat löydät tästä.
Kaasuauton huoltaminen
Kaasuautoissa on käytössä bensiinitekniikkaan perustuva kaksoispolttoainejärjestelmä. Auton moottori ja huolto eivät poikkea esimerkiksi tavallisen bensa-auton huoltamisesta. Kaasuauton suositeltava huoltoväli on 15000 kilometriä. Kaasuauton öljyjen vaihtoväli on lyhyempi kuin bensa- tai dieselautoilla ja öljyt on vaihdettava keskimäärin kerran vuodessa. Kaasuauton huoltaminen ei vie ajallisesti juurikaan enemmän aikaa kuin bensiiniauton huoltaminen.
Kaasuautojen huolto-ohjelmissa (VAG-konsernin kaasuautot) kaasujärjestelmät tarkistetaan huolellisesti kolmen käyttövuoden iässä. Tällöin kiinnitetään erityishuomio kaasusäiliöihin, ettei niissä ole ongelmia, jotka voisivat aiheuttaa esimerkiksi kaasuvuotoja. Kaasujärjestelmiä tarkastellaan huolto-ohjelmissa tämän ensitarkastuksen jälkeen kahden vuoden välein.
Kaasuautoilu on edullista
Kaasuautoillessa säästät ympäristöä ja myös rahaa. Kaasu on polttoaineena huomattavasi edullisempaa kuin diesel tai bensa. Maakaasun vertailuhinta oli vuonna 2020 bensaan verrattuna on noin 0,833 euroa / litra ja biokaasun vastaavasti noin 0,974 euroa / litra.
Kaasumarkkinoiden kilpailun vapautuminen vuonna 2020 on lisännyt kaasumarkkinoilla toimijoiden määrää. Eri toimijoilla voi olla hinnoissa suuriakin eroja keskenään.
Nyt vallitseva maailmantilanne on nostanut eri polttoaineiden hintoja rajusti. Maakaasun hinta on noussut myös selvästi ja biokaasua saakin tankkausasemilta jo selvästi maakaasua halvemmalla. Tämä on viimeistään nyt ohjannut kaasuautoilijan valitsemaan ympäristöystävällisemmän biokaasun maakaasun sijaan autoa tankatessaan.
Gasumilla ja autonvalmistajilla on ollut erilaisia kampanjoita, joiden aikana biokaasua on voinut tankata esimerkiksi kiinteään kuusihintaan määräaikaisesti ja jopa vuoden ajan ilmaiseksi. Kaasuautoilija maksaa käyttövoimaveroa, joka on vuositasolla noin 200 euroa eli vero on merkittävästi edullisempi kuin esimerkiksi dieselauton omistajan maksama vero. Kokonaisuudessaan kaasuautoilu on autoilutavoista riippuen kolmanneksen tai jopa puolet halvempaa kuin ajaminen bensa-autolla.
Kaasuautot
Kaasuautoja löytyy monelta automerkiltä muun muassa Seatilta, Volkswagenilta, Opelilta, Skodalta ja Audilta. Kaasuautoja tuodaan paljon myös ulkomailta esimerkiksi Ruotsista. Bensiini- ja diesel autoja voidaan myös muuntaa kulkemaan kaasulla ja sitä tuetaankin valtion taholta.
Muutos kaasuautoksi
Bensiini- ja dieselautoja voi muuntaa kaasuautoiksi. Muutoksen yhteydessä autoon asennetaan kaasusäiliöt, moottorinohjausjärjestelmä ja tankkausaukko. Muutokseen on hyvä varata aikaa 3-5 päivää. Muutos maksaa autosta riippuen noin 2000-4000€. Valtio myöntää muutostöitä varten 1000 euron muutostuen 31.3.2023 asti. Muutoksessa kaasutankki asetetaan yleensä auton tavaratilaan, mikä rajoittaa tavaratilan käyttöä tai ainakin pienentää sitä. Muutoksen jälkeen järjestelmä testataan ja auto muutoskatsastetaan. Lue lisää muuntotuesta täältä.
Muutoksella ei ole negatiivistä vaikutusta auton kestävyyteen ja autoa voit huoltaa määräaikaishuoltojen osalta tavallisissa huoltopisteissä. Moottorin ja kaasujärjestelmien huollot täytyy suorittaa kaasujärjestelmiä huoltavissa huoltopisteissä.
Oletko kiinnostunut ostamaan kaasuauton tai kilpailuttamaan autosi vakuutukset?