EU sallii polttomoottoriautojen myynnin ja rekisteröinnin valmistamisen myös vuoden 2035 jälkeen

Polttomoottoriautoissa voi käyttää päästöttömiä polttoaineita.

Kaasuautoilla on sittenkin tulevaisuutta

Alunperin EU-komission oli tarkoitus kieltää uusien polttomoottoriautojen rekisteröinti vuodesta 2036 alkaen ja tämän jälkeen vain sähköllä kulkevat henkilöautot ja kevyet  hyötyajoneuvot olisivat sen jälkeen luokiteltu täysin päästöttömiksi. Päätös olisi ollut osa EU:n ilmastopakettia, jonka tavoitteena on tehdä EU:sta ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä.

Autoteollisuuden mahtimaa ja EU:n suurin kansantalous Saksa oli loppujen lopuksi toista mieltä ja onnistui saamaan polttomoottoriautoille ansaittua jatkoaikaa. Polttomoottorikieltoa vastaan olivat myös ainakin Bulgaria, Tšekki, Unkari, Romania ja Slovakia. Myös Italia on ollut sitä mieltä, että liikenteen päästöjä pitäisi vähentää sähkön lisäksi myös muilla teknologioilla.

Vastustuksen lopputulemana EU sallii sittenkin uusien polttomoottoriautojen rekisteröinnin myös vuoden 2035 jälkeen. Polttomoottoriautojen on käytettävä vuodesta 2036 alkaen päästöttömiä polttoaineita. Tämä on iso helpotus kaasuautoille ja kaasuautojen puolesta puhujille sekä esimerkiksi autoalan alihankintateollisuudelle Euroopassa. Toisenlainen päätös olisi vienyt monelta yritykseltä liiketoiminnan ja runsaasti, jopa satoja tuhansia, työpaikkoja.

Vielä on kuitenkin epäselvää, millainen polttomoottoriautojen tulevaisuus on, mutta EU:n komissio laatii uuden esityksen polttomoottoriautojen jatkosta. Toivotaan, että esimerkiksi biokaasu on mukana EU:n komission esityksessä yhtenä päästöttömänä polttoaineena.

Alkuperäisen jutun voit lukea täältä.


Oletko kiinnostunut ostamaan kaasuauton tai kilpailuttamaan autosi vakuutukset?