Autovakuutus

Liikennevakuutus on pakollinen

Ostaessasi auton tarvitset sille pakollisen liikennevakuutuksen. Moni autoilija ottaa liikennevakuutuksen lisäksi myös vapaaehtoisen kaskovakuutuksen.

Liikennevakuutus

Liikennevakuutus on pakollinen ja tarvitset sen autollesi. Liikennevakuutus pitää hankkia ja auto rekisteröidä seitsemän päivän kuluessa ostohetkestä. Yleensä liikennevakuutus myydään sinulle jo autokaupan toimesta ostaessasi auton.

Liikennevakuutus tarvitaan auton lisäksi myös muillekin moottoriajoneuvoille ja perävaunuille, vaikka ne ei olisi rekisteröity. Liikennevakuutusta tarvitaan myös, kun käytät ajoneuvoa maastossa, pihalla tai yksityisellä tiellä. Liikennevakuutus on voimassa kansainvälisesti maissa, jotka ovat Green Card sopimuksen piirissä. Green Card hankitaan vakuutusyhtiöstä ennen omalla autolla suoritettua ulkomaanmatkaa, joka suuntautuu Pohjoismaiden ulkopuolelle.

LähiTapiola on yksi Suomen isoimmista vakuutusyhtiöistä ja autojen vakuuttajista.

Mitä liikennevakuutus korvaa?

Liikennevakuutus korvaa liikenneonnettomuudessa sattuneita henkilövahinkoja ja syyttömän osapuolen omaisuudelle aiheutuneita vahinkoja. Näitä kuluja ovat muun muassa:

 • sairaanhoitokulut
 • muut henkilövahingoista aiheutuneet kulut ja menetykset (korvaus pysyvästä haitasta, korvaus pysyvästä kosmeettisesta haitasta ja korvaus ansionmenetyksestä)
 • liikenneonnettomuuden syyttömän osapuolen
  • ajoneuvon korjauskulut
  • ajoneuvon lunastus
  • ajoneuvon seisonnasta korjausajalla aiheutunut menetys. Auton seisontaa-ajalta korvataan liikennevahinkolautakunnan ohjeiden mukainen normikorvaus. Mikäli auto on tarpeellinen työssä, niin silloin korvataan lautakunnan ohjeen mukaan sijaisuutensa vuokrauskuluja.
  • muut omaisuusvahingot

Liikennevakuutuksen bonukset

Liikennevakuutuksen yhteydessä puhutaan monesti bonuksista. Bonus on saamasi alennus liikennevakuutuksen hinnasta. Mitä isompi bonus sen edullisempi liikennevakuutus sinulle on. Eri vakuutusyhtiöiden välillä voi olla eroja sekä hinnoissa että bonusten kertymisessä. Yleisesti ottaen liikennevakuutuksen bonus on riippuu iästä ja vahinkohistoriastasi, jonka vakuutusyhtiöt saavat käyttöönsä vakuutusyhtiöiden yhteisestä tietokannasta.

Lähtökohtaisesti jos sinulle sattuu liikennevahinko, on seuraavalla vakuutuskaudelle bonuksesi pienempi ja liikennevakuutus vastaavasti kalliimpi. Moni vakuutusyhtiö kuitenkin palkitsee  pitkään ilman vahinkoja selvinneen autoilijan ja ei laske liikennevakuutuksen bonusta ensimmäisestä vahingosta vaan vasta toisen liikennevahingon jälkeen.

Green card

Green Card eli vihreä kortti on kansainvälinen todistuksesi voimassaolevasta liikennevakuutuksesta. Hanki se omasta vakuutusyhtiöstäsi ennen Pohjoismaiden ulkopuolelle suuntautuvaa automatkaa. Jos et omista autoa, jolla olet suuntaamassa matkalle, pyydä auton omistajalta Green Cardin lisäksi valtakirja, jossa auton omistaja valtuuttaa sinut käyttämään autoa ulkomailla. Vakuutusyhtiöillä on valmiita valtakirjapohjia tätä varten, joka pitää täyttää ja auton omistajan allekirjoittaa. Ennen automatkaa on hyvä tarkistaa ja varmistaa, että autosi vakuutukset ovat voimassa maissa, jonne matkasi suuntautuu.

Kaskovakuutus

Kun haluat omalle autolle lisäturvaa, kannattaa valita  liikennevakuutuksen lisäksi myös kaskovakuutus. Kaskovakuutus on vapaaehtoinen ja se korvaa autollesi syntyneitä vahinkoja.

Kaskovakuutuksia on erilaisia ja eri tasoisia. Termit ”osakasko”, ”täyskasko” ja ”superkasko” saattavat olla sinulle tuttuja. Yleensä voitkin valita ja räätälöidä juuri sinun ja autosi tarpeisiin sopivan paketin.

Kaskovakuutuksen erilaiset lisäturvat

Kaskovakuutuksien lisäturvat ovat eri vakuutusyhtiöillä suunnilleen samanlaisia, mutta lisäturvien nimet saattavat toisistaan poiketa. Seuraavassa on esitelty eri lisäturvia ja mitä ne esimerkiksi korvaavat.

Huom! Alla olevat lisäturvat ja niiden esittely ovat esimerkkejä. Tarkista oman ajoneuvosi vakuutusturva mukaan lukien kaskojen lisäturvat ja mitä ne korvaavat omista vakuutuspapereistasi ja  vakuutusyhtiöstä.

Palovakuutus

Palovakuutus korvaa palosta eli tulesta ja sähkölaitteiden oikosulusta ajoneuvollesi aiheutuneita vahinkoja.

Varkausvakuutus

Varkausvakuutus korvaa varastetun ajoneuvon tai sen osan. Lisäksi varkausvakuutus korvaa muita vahinkoja, jotka ovat aiheutuneet luvattoman käytön tai varkauden aikana sekä niiden yrittämisen yhteydessä.

Oikeusturvavakuutus

Oikeusvakuutusturva korvaa asiankäyntikuluja, joita aiheutuu ajoneuvon omistamiseen, hallintaan tai kuljetukseen liittyvissä riitatilanteissa.

HirviVahinkovakuutus

Hirvivahinkovakuutus korvaa vahinkoja, jotka syntyvät ajoneuvollesi hirvieläimeen (hirvi, kauris, peura ja poro) törmättäessä.

Autopalveluvakuutus

Autopalveluvakuutus korvaa kuluja, jotka aiheutuu matkan keskeyttämisestä ja syyn ollessa ajoneuvoon tullut vika. Korvattavia kuluja ovat esimerkiksi auton nostaminen takaisin tielle ja auton hinaaminen tai kuljettaminen lähimmälle korjaamolle.

Ulkomaan vastuuvakuutus

Ulkomaan vastuuvakuutus korvaa ajoneuvon liikennekäytöstä ulkomailla syntyneen vahingon kuluja, siltä osin mitä pakollinen liikennevakuutus ei korvaa. Kun olet lähdössä ulkomaille, tarkista oma ja ajoneuvosi vakuutusturva ja täydennä niitä tarvittaessa. Muista hankkia Green Card vakuutusyhtiöstä ennen matkaasi.

KolArivakuutus

Kolarivakuutus korvaa vahinkoja, jotka syntyvät ajoneuvolle esimerkiksi ulosajon, putoamisen ja törmäämisen seurauksena.

Ilkivaltavakuutus

Ilkivaltavakuutus korvaa ilkivallasta eli tahallisista vahingonteoista syntyneitä vahinkoja, jos tapahtumapaikka ja -aika ovat selvillä. Toisella ajoneuvolla tehdyt ja siitä syntyneitä vahinkoja ei korvata ilkivaltavakuutuksesta. Ilkivallasta täytyy aina tehdä ilmoitus poliisiviranomaiselle.

Lasivakuutus

Ajoneuvon tuulilasiin kohdistuneen iskun esimerkiksi kiveniskemän aiheuttaman vahingon korvaa lasivakuutus.

Lunastusturva

Lunastusturva korvaa vahingon sattuessa ja tiettyjen vakuutusyhtiön määrittelemien ehtojen täyttyessä vaurioituneen ajoneuvon kokonaan tai osan siitä.

Keskeytysvakuutus

Keskeytysturva korvaa, jos ajomatkasi keskeytyy kolarin, varkauden, lasi- tai eläinvahingon seurauksena. Saat korvauksen myös, jos ajoneuvosi on korjattavana vakuutuksesta korvattavan vahingon seurauksena.

Pysäköintivakuutus

Pysäköintivakuutus korvaa pysäköidylle ajoneuvolle aiheutuneen vahingon, kun vahingon tekijä ei ole selvillä.

Eläinvahinkovakuutus

Eläinvakuutus korvaa vahinkoja, joiden syynä on törmäys muuhun kuin hirvieläimeen.

Luonnonilmiövakuutus

Jos pysäköityyn ajoneuvoon kohdistuneen vahingon syynä on ollut raesade, tulva, kaatunut puu tai myrsky ja sen seurauksena aiheutunut vahinko, korvataan vahingot luonnonilmiövakuutuksesta.

Huom! Yllä olevat lisäturvien sisällöt ovat esimerkkejä ja suuntaa antavia, joten tarkistathan oman ajoneuvosi vakuutusturvan ja korvausasiat omista vakuutuspapereistasi tai vakuutusyhtiöstä.


Oletko kiinnostunut ostamaan kaasuauton tai kilpailuttamaan autosi vakuutukset?