Aurinkosähköautot tulee, oletko valmis

Kyllä, luit otsikon aivan oikein. Liikkuminen on ottanut viime vuosina isoja harppauksia, eikä vauhti näytä lähivuosina hiljenevän. Ensimmäiset askeleet kohti aurinkoenergian voimin tapahtuvaa autoilua on jo otettu.

Fossiilisten polttoaineiden pikkuhiljaa vähentyessä ja jossain kohtaa jopa lopullisesti väistyessä, uudemmat autoja liikuttavat energiamuodot ovat vahvistaneet asemiaan. On vaikea ennustaa mikä vie lopulta voiton, mutta onneksi hyviä vaihtoehtoja on useita. Ilmassa on paljon kysymyksiä, johon vastaukset saamme myöhemmin.  Lyökö nykymallin sähköautot läpi sittenkään? Kuinka käy biopolttoaineiden ja erityisesti biokaasulla kulkevien kaasuautojen? Onko vedystä ratkaisuksi päästöttömään autoiluun laajalla rintamalla? Miltä kuulostaisi auringosta itsensä lataava aurinkosähköauto? Ehkä tulevaisuudessa nähdäänkin useampi voittaja ja autoilija voi itse valita sekä itselleen että arvoilleen parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Aurinkopaneelit autoon

Yksi luonnollisimmista energialähteistä on aurinko. Auringon säteilemää energiaa hyödynnetään lämpö- ja sähköenergiana aurinkokennojen tai aurinkokeräimien avulla. Aurinkoenergian avulla lämmitetään muun muassa käyttövettä tai sisäilmaa. Tähän mennessä auton katolla olevat aurinkopaneelit ovat antaneet energiaa esimerkiksi auton ilmastoinnille, pitämällä ilmastoinnin päällä.

Sanonta ”kaikkea ne saksalaiset keksii” pitää paikkansa ainakin tällä kertaa sillä saksalainen Sono Motors on tuomassa tuotantoon itseään lataavan sähköauton, joka kulkee ainakin osan matkastaan aurinkovoimalla. Aurinkosähköauto kantaa nimeä Sion ja se kulkee kirkkaana päivänä aurinkoenergialla noin 35 kilometriä. Auto lataa akkujaan itsenäisesti aurinkovoimalla. Myös Teslasta tunnettu Elon Musk on suunnitellut Teslan Cyber Truckiin aurinkopaneeleja lavan kanteen, jotka lataisivat auton akkuja 24 ajokilometrien verran. Yllämainitut kilometrilukemat vaativat varmasti kirkkaan aurinkoisen päivän, mutta riittävät varmasti täyttämään joidenkin autoilijoiden tarpeet.

Sono Motorsin aurinkosähköautossa lähes kaikki auton koripinnat on varustettu huomaamattomilla aurinkopaneeleilla. Auto voi ladata itseään ajon aikana ja saada näin toiminta matkaa lisää lähes toiset 35 kilometriä aurinkoisena päivänä. Pilvisenä päivän lukema jää noin 10 kilometriin.

Lue alkuperäinen juttu täältä.


Oletko kiinnostunut ostamaan kaasuauton tai kilpailuttamaan autosi vakuutukset?